duminică, 11 octombrie 2015

Eu, tu și firul de păr



Suntem ființe spirituale . Suntem creați de divinitate și tot ceea ce ne-a fost  dăruit în acest proces de creație a avut un sens bine stabilit.
Fiecare fir de păr are rolul lui bine stabilit. În comuna primitivă pentru oamenii peșterilor avea rolul de păturică încălzitoare și apărător al pielii în lipsa unor  alte mijloace de protecție.
Mai târziu când scuturile care ne protejează au devenit multiple și  doar  când  alegem noi pielea mai este expusă la intemperii, părul a devenit de prisos, mai ales cel de pe picioare , mai ales la femei.
La bărbați a rămas un semn al puterii și virilității, o amintire a vremurilor când revenirea de la vânătoare cu prada atârnată de umeri era sărbătorită de întreg tribul.

Istoria cosmeticii arată că egiptenii atât ei cât și ele eliminau manual toate firișoarele nedorite. Desigur la nivel de clase sociale înalte , penru că sclavii nu aveau timp de așa ceva. Japonezii la fel.
În Europa, multe secole,  veșmintele multistratificate asigurau o protecție definitivă în fața privirilor indiscrete, iar acum de când lungimea fustelor a scăzut cam la dimensiunile unei batiste  , iar industria de film nu prea lasă mare lucru acoperit din pielea umană, a început o luptă acerbă cu fiecare firișor de păr declarat indezirabil.

Un lucru e clar , chiar dacă nu dorim acel păr, chiar dacă nu mai are nici o functie reală ... el crește .Desigur sunt unii oameni mai norocoși care au doar un pufuleț  auriu pe mâiini și pe picioare, care abia se zărește, dar alți adolescenți sunt obsedați de existența lui, iar familiile lor caută toate mijloacele posibile pentru a rezolva aestă problemă care altfel poate duce la depresie și marginalizare socială la vârstele tinere. Am luptat și noi ( eu și fetele mele) cu toată gama de mijloace , naturiste, hormonale sau mecanice: pensete,  aparate , cabinete cosmetice și ne-am oprit la oferta de produse de  epilare cu ceara, la kiturile pentru epilat  . 

Am citit zeci de forumuri care au reușit doar să ne arate : da nu suntem  singure, sute de femei considerăm  că acele fire de păr în plus  ne distrug confortul psihic.
Finalitatea a rămas aceiași , epilarea are efect exact două zile, după care procesul  de creștere reîncepe turbat, cu un disconfort uriaș, creștere a firului sub piele , mâncărimi , aspect inestetic, noroc că moda permite folosirea blugilor pe toată durata anului.  Indiferent de temperatura de afară  blugii au devenit o a doua piele, cea pe care o putem expune. O piele netedă a fost atât de dorită de un 
băiat,  cunoștință,  încât și-a epilat fundul... Rezultatul două săptămâni de mâncărimi îngrozitoare.

Naturalia non sunt  turpia  , lucrurile naturale nu sunt ruşinoase, spune un principiu al şcolii filozofice cinice.  Iar părul nostru nu crește totdeauna unde l-am dori , pe cap adică , așa că devine o chestiune de alegere confortul sau disconfortul pe care-l simțim în legătură cu propria noastră persoană.



Articol scris pentru Superblog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.