sâmbătă, 10 octombrie 2015

Bun de citit !

Sunt  un  șoarece de biblioteca . Pot sta ore întregi între rafturile bibliotecii căutând răsfoind , citind, sau doar visând.  Am acces la toate visele ,  speranțele , gândurile mari dar și spaimele pe care scriitorii le-au  închis între coperțile  acelor cărți, la tot trecutul omenirii  și tot vitorul ei.
Am răsfoit   cărțile  acelea vechi tipărite cu primele tiparnițe,  am pus mâna pe cărți copiate în mănăstiri  care aveau primele litere ale capitolului  împodobite cu foiță de aur, am pus mâna pe vechile coperți din piele  ale cărților închise cu mecanisme metalice. Pe multe dintre ele am întâlnit acea marcă de proprietate,  EX LIBRIS  realizată   printr-o ștampilă sau alteori  printr-o etichetă aplicată pe copertă sau pe foaia de titlu a cărții. Formularea „ex libris“ urmată de numele proprietarului are înțelesul „(această carte face parte) dintre cărțile (lui …).

M-a  fascinat diversitatea  grafică prin care aceasta a fost exprimată de-a lungul timpului,    adeseori  acestea fiind  gravuri cu valoare artistică.  Graficienii , pictorii au transformat de-a lungul timpului  aceste însemne în adevărate opere de artă, investind efort  și imaginație în această  artă de dragul artei. În trecut, ex libris era aproape exclusiv folosit doar de   elite, astăzi  este  mult mai larg răspândit  și chiar tehnica de execuție a evoluat odată cu timpurile nemaiexistând bariere tehnice, acestea  putând fi   ștampile  sau  chiar  abțibilde.

Acum desigur că  în  secolul  XIX  s-a simțit nevoia organizării acestui domeniu de marcare a cărților și   de recenzare a tuturor colecțiilor și colecționarilor pentru dezvoltarea acestui tip de artă într-un mod controlat.  Conferințe, seminare  au fost organizate pe această temă, publicații  apar periodic și organizații  alcătuiesc baze de date și studiază domeniul. Cuvântul de ordine este  pasiune!

Așa aș putea fi mai aproape de cărțile frumoase, de cărțile care conțin bogății de înțelepciune și viață , de iubitorii de frumos care venerează cartea, care o citesc , care se bucură de existența ei. Da aș putea să fiu o ștampilă Ex libris  care să personalizeze   cu  Bun de citit   cărțile,  cărțile din bibioteca pentru suflet.

Caut ștampilă  Ex libris cu Bun de citit , poate o găsesc aici, o ștampilă a Fericirii, Eu și CARTEA.


Articol scris pentru Superblog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.